16. huhtikuuta 2014

Geocaching?

 

Mitä geocaching/geokätköily on?

Tämän sanotaan olevan aikuisten aarteenetsintää. Geokätköily on maailmanlaajuisesti tunnettua toimintaa. Toiset kätköilijät ovat piilottaneet ympäri maailmaa jo yli 2,3 miljoona kätköä luontoon. Yleensä piilotettujen kätköjen idea on esitellä esimerkiksi hieno nähtävyys, maisema tai vaikka erikoinen puu. Voisi luulla, että kätköt ovat metsissä ja pusikoissa, näin ei ole. Kätköjä löytyy kaupungeista aivan yhtä paljon, jossei enemmältikin. Kätköjen etsintä kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Kätköä etsiessä ei siis voi rikkoa lakia, koska ne ovat ns. yleisillä paikoilla :)
Mikäli tykkäät liikkua ulkona paljon ja nähdä erikoisia paikkoja joiden olemassa olosta et edes ole tietoinen, tämä on hyvä harrastus. Harrastaa voi yksin, koiran tai kaverin kanssa tai vaikka perheen kesken.

Miten aloitan kätköilyn?

Ensiksi täytyy rekisteröityä geocaching.com sivustolle. Tämän jälkeen esimerkiksi kännykkään ladataan geocaching sovellus. On olemassa maksullisia ja ilmaisia sovelluksia. Me itse ollaan menty täysin ilmaisilla. Meillä on windows puhelimet ja käytämme Geocaching Live -sovellusta. Androidille ja iOS hyvä sovellus on esim. c:geo. Sovellukset näyttävät sijaintisi mukaan kartalla lähimmät kätköt. Sen avulla voit siis suunnistaa suoraan kätkölle. Sovelluksen avulla saa myös lisätietoja/vihjeitä kätköstä ja paikasta, mihin se on piilotettu.

WP:n sovellus. Tuosta näkyy kolme mua lähellä olevaa kätköä. Micro ja small kertoo kätkön koon, tähdet kertovat kuinka hankalia kätköt on löytää. Lisäksi näkyy matka ja suunta kätkölle ja alimmaisena koordinaatit, joiden varaan kätköily perustuu.

 

Minkälaisia kätköt ovat?

Niitä voi olla vaikka minkälaisia. Oikeasti. Yleensä ne ovat pieniä purkkeja, esim. pakasterasioita. Purkit on voitu piilottaa luontoon sopivan esineen sisään, kuten linnunpönttöihin, liikennemerkkeihin tai vaikka kiven sisään. Kooltansa kätköt voivat olla cm x cm tai isoja 20 litran laatikoita. Ikinä ei tiedä, minkälainen seuraava kätkö on.
  Kaikki kätköt eivät kuitenkaan ole fyysisiä tavaroita (traditional cache). On olemassa esimerkiksi webcamera- & earthcacheja. webcam cachessa paikannetaan kamera, joka kuvaa jatkuvasti. Esimerkiksi Oulun Rotuaarilla on kamera, joka ottaa kuvan noin puolen tunnin välein. Kätköilijän pitää olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa seisomassa, jotta osuu kuvaan. Kuva julkaistaan geocaching.com kyseisen kätkön logiin, jolloin saa "loggaus luvan", eli saa kirjata kätkö löydetyksi. Earthcachessa etsitään koordinaattien näyttämä paikka, jossa pitää tutkia jotain. Kätkön tekijä on esittänyt kätkön kuvauksessa kysymyksiä, joihin pitää osata vastata oikein, kun paikalla on käynyt. Esimerkiksi Helsingin Rautatieasemalla on rakenteissa fossiileja, joita pitää käydä mittailemassa muutama kappale. Mitat kerrotaan kätkön tekijälle, joka antaa luvan loggaukseen.

Webcam cache Oulun Rotuaarilla. :D

Kun löydän kätkön?

 

Purkeissa on aina logivihko (paperinpala, vihko), johon kirjataan löytöhetken päivämäärä sekä oma nimimerkki. On hyvä muistaa ottaa kotoa matkaan toimiva kynä, sillä läheskään kaikissa kätköissä ei ole kynää valmiina.  Tämän jälkeen voi kätkön merkitä löydetyksi geocaching.com sivustolle kännykän sovelluksella tai vasta kotona tietokoneella. Kun kätkön logivihkoon on kirjoitettu oma nimimerkki, purkki palautetaan täysin samaan paikkaan kuin mistä se löytyi.
  Purkeissa voi olla myös muitakin tavaroita vihkon lisäksi: vaihtotavaroita, travel bugeja, geokolikoita. Vaihtotavarat ovat omasta mielestä lapsille suunnattu juttu. Vaihtotavarat toimii ota ja jätä idealla ja ne ovat yleensä tilpehöörejä. Travelbugit ja geocoinit ovat kätköilijöiden omia "virallisia" geokätköilytavaroita, joiden halutaan kulkevan kätköstä kätköön ympäri maailman.
  On tärkeää myös, ettei ulkopuoliset tiedä kätköjen olemassa olosta. Paljon on meidänkin kohdalle sattunut sellaisia, ettei purkkia löydykään ollenkaan piilosta vaikka tarkka paikka on tiedossa.  Ihmiset tuhoaa niitä tahallaan, joka on tosi turhauttavaa ja lapsellista. Joten varokaa, ettette jää kiinni! Koiran kanssa on helppo kulkea oudoissakin pusikoissa, jolloin muut eivät niin paljon kiinnitä huomiota sinuun ;)

Tässä on meillä tällä hetkellä olevat Travel Bugit sekä Geocoinsit. Alhaalla näkyvä mammutti on meidän oma, joka laitetaan matkaan, kun piilotetaan itse uusi kätkö.

Mä en oo varma tuliko tähän nyt kaikki tarpeellinen perustieto geokätköilystä. Multa voi ja pitää kysyä asiasta lisää ja vastaan todella mielelläni kaikkiin tähän harrustukseen liittyviin kysymyksiin. Meikät voi myös salapoliisina etsiä facebookista, jolloin apua tulee nopeammin, jos tarve vaatii :) Toki on kaikenmaailman sivustoja, joista löytyy hirveesti tietoa.
  Kertokaa ihmeessä, mitä mieltä olitte tälläisestä infopaketista. 
Oliko tämä tuttujuttu teille? Heräsikö kiinnostusta kokeilla?

11 kommenttia :

 1. Vaikuttaa aika jännältä puuhalta, serkku muutama vuos takaperin kans kerto harrastavansa puuhaa mut ei ihan näin tarkkaan selittäny.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ihan kivaa. :) Kyllästymisiä tulee välillä, kun tehdään jotain pitempiä reissuja kätköjen perässä. Mutta muutaman päivän tauko taas piristää etsimään uusia :)

   Poista
 2. Hauskan kuuloista vaikka itse tuskin lähtisin mukaan =)

  VastaaPoista
 3. No niiiiiiiiiiiin.
  Mua niin ärsyttää, kun haluaisin käydä hakemassa ihan ne ensimmäiset kätköt, mutta kun en tiedä miltä ne puketit fyysisesti näyttävät! Kokohan on laitettu, on mikroa ja miniä jne, mutta mitä ne oikeasti ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlesta löytää hyviä esimerkkikuvia, kun hakee: geocache :)
   Esim. microt on yleensä vanhoja filmipurkkeja tai pieniä lääketuubeja. Ne on yleensä teipattu mustaksi/harmaaksi ja ne on magneeteilla kiinni jossain putken sisällä/sillan kaiteissa. Small on sitten pieni, kannellinen rasia, joka on myös mahdollisesti maalattu tummaksi. Mutta ehdotan googlen kuvahakua havainnollistamaan miltä ne näyttää. :) Vaikea kyllä selittää, koska purkkien ulkonäkö on aina erilainen :D Kannattaa kokeilla etsiä "mikä ei kuulu joukkoon" tyylillä.

   Purkit voi tosiaan löytyä esim. jonku ns.sähkökaapin/linnunpöntön/kannon sisältä. :D Tsemppiä vain ensimmäisten purkkien löytämiseen. Toivottavasti mun selityksestä oli jotain hyötyä :o

   Poista
  2. Kiitos, todellakin oli hyötyä. :)
   Olen itse etsinyt paljon monimutkaisemmilla hakusanoilla kuvia, enkä ole tahtonut löytää kunnolla.

   Poista
 4. Mekin miehen kanssa kätköillään! Talvisin homma vähän jämähtää aina, kun on lunta ja kylmää, mutta kesäisin sitä sitten kyykitään puskissa ja yritetään esittää kaupungeissa normaaleja samalla kun etsitään jotain pikku purnukkaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pysy aika aktiivisena tammikuusta eteenpäin, kun luntakin oli niin vähän :) Eipä tainut jäädä yhtään ei-talvilöydettävää kätköä löytymättä :) Nyt ollaan piilotettu omia kätköjä 10! Yksi vasta julkaistu :)

   Poista
 5. Kiitoksia Heidi tästä tietopakkauksesta! Mua kiinnostaa todella paljon ja olisi kyllä hauska koittaa tätä! Täytyykin ladata tuo sovellus ja koittaa tutustua siihen paremmin. :)

  VastaaPoista